top of page
Ara

BEBEKLERİN DİŞİ ÇÜRÜR MÜ?

  • Yazarın fotoğrafı: Anıl Yılmaz
    Anıl Yılmaz
  • 4 Tem 2020
  • 3 dakikada okunur

Süt Dişlerindeki Çürümeler Uzun Süren Etkilere Sahip Olabilir

Sevgili Doktor,

10 aylık bebeğimin sadece 5 dişi var ama pediatr, bebeğim için yakın zamanda diş randevusu almam gerektiğini söylüyor. Neden bu kadar acele ediyor?

Sevgili Buse Hanım,

Bir bebeğin gülümsemesi, sadece birkaç diş görünse de hoşa giden bir manzaradır. Diş çürüğü konusunda endişelenmek için erkenmiş gibi gelebilir ama işin gerçeği şu ki dişi olan herkeste diş çürüğü potansiyeli vardır. Hatta, dünya genelinde bir numaralı kronik çocuk hastalığı diş çürüğüdür. Dişler, diş etinden çıktıktan kısa bir süre sonra çürüyüp, korkutucu bir hızda yayılabilir.

Her ne kadar süt dişleri kalıcı olmasa da çiğnemek, konuşmak için ve özellikle yetişkin dişlerine yer tuttukları için çok önemlidirler. Eğer bebeklik dişleri çürümeden dolayı erkenden kaybedilirse, yetişkin dişleri çarpık olabilir.


Sıkıntılı Bir Durumu Fark Etmek

6 yaşından küçük çocukların dişinin çürümesine verilen resmi isim, Erken Çocukluk Çağı Çürükleri’dir (EÇÇ). Amerikalı çocukların çeyreğinde erken çoçukluk çağı çürükleri görülmektedir.EÇÇ süt dişlerinde hızlı ve çarpıcı bir biçimde ilerleyebilir. Aylar içerisinde, diş minesinden yumuşak iç dentine kadar yayılabilir. Aynı zamanda sağlıklı dişlere de bulaşıp, ağızın çürüklerle dolmasına yol açabilir ve kalıcı dişleri riske atabilir. İlerlemiş EÇÇ acı verici olabilir ve kapsamlı diş tedavisi gerektirebilir. Buna ek olarak, gelişime, büyümeye, konuşmaya ve özgüvene zararlı etkilerde bulunabilir.

EÇÇ’nin ilk belirtisi genellikle, daha sonradan sarı veya kahverengi lekelere dönüşebilen diş eti çizgisindeki beyaz noktalardır. Fakat diş çürüğünü her zaman görmek kolay değildir ve kendi kendine iyileşmez, bu yüzden bebeğinizi bir dişçiye muayene ettirmeniz önemlidir. Amerikan Diş Hekimleri Derneği, Amerikan Pediatrik Diş Hekimleri Akademisi ve Amerikan Pediatri Akademisi bebeğinizi ilk dişi çıktıktan 6 ay sonra yani ilk yaşı dolduğunda diş hekimine götürmenizi öneriyor.


Erken Çocukluk Çağı Çürüklerinin Sebebi Nedir?

Bu duruma verilen diğer bir isim ise “Biberon Çürüğü” dür. Bebekler, ağızlarında içinde su hariç herhangi bir şey olan bir biberonla uyuyakaldığında, biberonun içindeki sıvı dişin etrafında birikip diş çürümesine yol açabilir. Buna ek olarak, gün içerisinde süt, mama ve meyve suyu gibi şeker içeren sıvılar tüketmek ve alıştırma bardaklarının uzunca süre kullanılması erken çocukluk çağı çürüğüyle doğrudan bağlantılıdır.

Bu olay şöyle gerçekleşiyor: Ağızdaki bakteriler sıvılardaki şekerlerden beslenip, dişin yüzeyini aşındıran asitler üretir. Asit aynı zamanda, yemekteki şeker ve nişastadan, tatlandırılmış emzikten veya günlük olarak şekerli ilaçlar almaktan da oluşabilir.

Çürüğe sebep olan ağız bakterisi asit üretip, asidik (pH seviyesi düşük) ortamda büyür. Bebeklerin ağzında, doğduklarında bu bakteri bulunmaz. Ancak, bebeklerle yiyecek, bardak ve eşya paylaşarak, bebeği ağzından öperek bakıcıların salyası veya bebeklerin parmaklarını başkasının ağzına sokup kendi ağızlarına tekrar sokması bakterilerin ağıza geçiş yapmasını sağlayabilir.

Erken Çocukluk Çağı Çürüklerini Önlemek

Bebeklerdeki diş çürümesi büyük bir ölçüde önlenebilir. Çocuğunuzu korumanız için birkaç taktiği toparlayıp aşağıda sıraladık:

· Bebeğinizi besledikten sonra (gece emzirmesi dahil), diş ve diş etlerini temiz ve nemli bir bezle silin.

· Bebeğinizin dişleri çıktığı andan itibaren, günde iki defa bebek diş fırçası ve pirinç büyüklüğünde florürlü bebek diş macunuyla dişlerini nazikçe fırçalayın. (Her ne kadar florür diş çürüğünü engellese de, diş minesi hala gelişmekteyken çok fazla kullanırsanız diş minelerinde renk değişikliği olabilir.)

· Bebeğinizin ağzında biberonla uyuyakalmasına izin vermeyin. Aynı zamanda, bebeği emzirerek uyutmayın.

· Yiyip içme vakitlerine sınır koyun. Gün içerisinde sürekli yiyip içmek, nişasta ve şekerleri diş minesini eriten aside çevirmekte bakterilere daha çok fırsat verir. Bebekler katı yiyecek yediklerinde, sütü yemek zamanına saklayın ve diğer zamanlarda suyu tercih edin.

· Bebeği ilk yaşında alıştırma bardağını kullanmaya başlatmayı hedefleyin. Ancak, su haricinde herhangi bir şeyi sürekli olarak yudumlamanın diş çürümesine neden olduğunu unutmayın.

· Bebeğinizin alıştırma bardağından bir şey içmeyin, kap ya da emziğini ağzınıza sokmayın ve bebeğinizi ağzından öpmeyin: Bu davranışlar ağız bakterisini çocuğunuzun ağzına bulaştırabilir. Bebeğinizin ağzına bulaşabilecek zararlı ağız bakterilerini azaltmak için ağız sağlığınıza dikkat edin.

· Asla bebeğinizin emziğini şekere batırmayın ve bebeğinizin yiyeceğine şeker koymayın.

Her ne kadar çürüğü oluşmadan önce engellemek en iyisi olsa da, bebeklerde diş çürüğü eğer hızla tedavi edilirse geri döndürülebilir. Bir bebeğin gülümsemesi kıymetli bir manzaradır. Bu gülümsemeyi hayatın en erken evrelerinden başlayarak diş çürümesinden koruyup, sağlıklı tutun.

 
 
 

Comments


Yazı: Blog2_Post

© 2020 dranilyilmaz.com Tüm Hakları Saklıdır.

Site içeriğinde bulunan bilgiler bilgilendirmek içindir. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

bottom of page