top of page
Ara
Yazarın fotoğrafıAnıl Yılmaz

BÜTÜN 20 YAŞ DİŞLERİ ÇEKİLMELİ Mİ?

Güncelleme tarihi: 4 Tem 2020


20 yaş dişleri ağızda en arkada bulunan üçüncü en büyük azı dişleridir. Çiğneme işlemi ikinci küçük azı, birinci büyük azı ve ikinci büyük azı dişleri ile tamamlanmaktadır. Eğer çene kemiğinde 20 yaş dişleri kendine yer bulanadıysa, gömülü kaldıysa veya yarısı çıkıp yarısı çıkamadıysa bu sefer bu dişlere işlem gerekebilir. Bu dişlerin alınması gerekli ve önemlidir. Fonksiyonu olmayan bir 20 yaş dişini ağızda tutmak için bazen kişiler kendi var olan sağlam dişlerinin bütünlüğünü tehlikeye atmak durumunda kalabiliyorlar. 20 yaş dişleri çevresinde birikmiş enfeksiyonlar öndeki ikinci büyük azı çevresinde kemik yıkımına sebep olabiliyorlar.

Çoğunlukla 20 yaş dişleri ağızda tutmak önünde bulunan dişlerin çürümesine yol açabiliyor. Peki, bütün 20 yaş dişleri çekilmeli midir? Hayır.

Eğer çene genişliği, bunun için uygun ise, çiğneme düzleminde fonksiyonu olan ve karşılıklı dişi var olan 20 yaş dişlerinin çekilmesine gerek yoktur. Kişi eğer ağız hijyenini sağlamakta zorlanıyorsa sürmüş olan bir 20 yaş dişinin çekilmesi önemli bir konudur. Temizlenemeyen bir 20 yaş dişi etrafında biriken bakteriler tükürük yolları ile diğer dişlere ulaşarak ağız içinde diş eti hastalıklarına yol açabilirler. Bunun yanı sıra ağız kokusu gibi sorunlarına da sebep olabilmektedir. 20 yaş dişleri artık yeni nesilin çoğunluğunda ya tam olarak çıkmamaktadır.

Bu gibi işlemler tek seansta bitirilebilmektedir. Bunun dışında bulantı refleksi ileri derece olan hastalar veya diş fırçalamayacak kadar ileri derecede olan hastalarda diş tedavileri yapmak oldukça zordur. Bu kişiler için hafif sedasyonlar güzel bir alternatiftir.

1 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


Yazı: Blog2_Post
bottom of page